Lada de zestre, o parte importantă din tradiția românească!
O adevărată operă de artă, lada de zestre era odinioară un obiect de bază, nelipsit din casele țărănești tradiționale și conținea bogăția și dovada hărniciei și mândriei fetei care se pregătea de măritat.
În funcție de tradiția zonei, putea conține lenjerii, prosoape, covoare, dar și obiecte de îmbrăcăminte toate lucrate la războiul de țesut de viitoarea mireasă, pentru a fi luate în noua casă. Lada avea de regulă formă paralelipipedică și se confecționa din lemn de brad, tei, stejar, paltin sau fag bine uscat, obținut toamna, când copacul avea mai puțină sevă, tăiat cu fierăstrăul și securea.
Urma împodobirea lăzii și anume, în funcție de preferințe, unele erau pictate cu ajutorul lutului si a culorilor obținute din prelucrarea diverselor plante iar altele erau crestate și sculptate manual cu dalta. Indiferent de metoda aleasă, lăzile de zestre se personalizau mai apoi cu simboluri precum crucea, bradul, rozeta solară, roata, soarele, floarea vieții, dar și motive geometrice, special alese pentru a transmite anumite mesaje proaspeților însurăței.
𝑁𝑜𝑖 𝑠𝑢𝑛𝑡𝑒𝑚 𝑎𝑟𝑡𝑖𝑧𝑎𝑛𝑖𝑖 𝐷𝐴𝑉𝐼𝐷𝐸 𝑠̦𝑖 𝑑𝑎̆𝑚 𝑛𝑜𝑏𝑙𝑒𝑡̦𝑒 𝑙𝑒𝑚𝑛𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑖𝑛 1993!
Date de contact
Showroom
Sat Davideni, Strada Morii, Comuna Țibucani, Judetul Neamț
Cere o ofertă personalizată sau doar o părere și răspundem în cel mai scurt timp.
Formular de contact